De KNVB zet in op sportiviteit en respect

Geplaatst op: woensdag 4 september 2024 om 13:15.

Van de 779.171 gespeelde wedstrijden in het seizoen 2023/’24 van het amateurvoetbal eindigden 1864 duels in een staking wegens wanordelijkheden en er werden door KNVB tucht 3501 zware zaken behandeld. Nog altijd verlopen veruit de meeste wedstrijden zonder problemen, maar zowel op het gebied van stakingen als bij zware tuchtzaken is er is sprake van groei van meer dan 10 procent ten opzichte van het seizoen 2022/’23. Het aantal incidenten neemt toe sinds de competities na Covid weer volledig uitgespeeld kunnen worden. De KNVB zet daarom in op een verdere impuls voor sportiviteit en respect.

KNVB zet in op verdere impuls sportiviteit en respect.

63.739 teams namen in het seizoen 2023/’24 deel aan de competities in het amateurvoetbal onder de vlag van 2.780 verenigingen. Het aantal gestaakte wedstrijden door wanordelijkheden betreft de meest in het oog springende incidenten, zoals vechtpartijen of ernstig verbaal wangedrag. In de seizoenen voor Covid schommelde het aantal gestaakte wedstrijden per voetbaljaargang tussen de 1200 en 1400. Het eerste seizoen dat weer volledig werd uitgespeeld – 2022/’23 – noteerde een aantal van 1678 gestaakte wedstrijden, 186 minder dan het seizoen 2023/’24.

De incidenten op en langs de velden leiden ook tot meer zware tuchtzaken. In het jaargang 2022/’23 waren dit er nog 3157. Daarmee nam het aantal zware tuchtzaken afgelopen seizoen toe met 344. Een zware tuchtzaak kan naast staking door wanordelijkheden bijvoorbeeld ook gaan over een gewelddadige fysieke of verbale handeling die een speler tijdens een wedstrijd een rode kaart oplevert.

Er werden afgelopen seizoen ook meer rode kaarten uitgedeeld dan het jaar daarvoor. In het seizoen 2023/’24 waren dit er 12.226, waar het seizoen 2022/’23 11.553 rode prenten noteerde. Daarnaast was er een lichte groei van het aantal keer dat een ordemaatregel werd overtreden, zoals bijvoorbeeld met het afsteken van vuurwerk. Dit gebeurde 97 keer tijdens het seizoen 2023/’24 ten opzichte van 90 keer tijdens het seizoen 2022/’23. Het aantal teams dat bij een wedstrijd niet kwam opdagen nam afgelopen seizoen juist af. In het seizoen 2023/’24 waren dit er 5018, in het seizoen 2022/’23 lieten 5608 teams het een keer afweten.

Speerpunten sportiviteit en respect

Problemen die breder spelen in de maatschappij komen in het amateurvoetbal tot uitdrukking. Zo zijn moeite om gezag te accepteren en kortere lontjes bij mensen vaak een reden waarom wedstrijden uit de hand lopen. Daarnaast is de oorzaak frequent terug te herleiden naar zaken als discriminatie, belediging of andere kwetsende uitingen richting een individu. En ook het schelden met ziektes zorgt er dikwijls voor dat het touwtje knapt bij een persoon. Daar waar het gedrag plaatsvindt op de voetbalvelden, wil de KNVB daartegen optreden. Dat vraagt in toenemende mate om aandacht. De KNVB richt zich naast sanctioneren ook op het signaleren en het voorkomen van incidenten.

Het tegengaan van vuurwerk, de aanpak van risicoverenigingen en het beschermen van de positie van een scheidsrechter zijn daarbij als speerpunten benoemd. Het tegengaan van vuurwerk focust zich in eerste aanleg op bewustwording van de gevaren en het verhogen van de meldingsbereidheid bij incidenten. Bij de aanpak van risicoverenigingen komen verenigingen die op meerdere manieren negatief bij de KNVB op de radar komen te staan in een proces van monitoren, sturen en mogelijk sanctioneren terecht. Dit biedt voor de betrokken vereniging de mogelijkheid om onder begeleiding het tij te keren. Het beschermen van de positie van de scheidsrechter verhoudt zich tot het behouden en werven van scheidsrechters.

Net als in het betaald voetbal wordt in het seizoen 2024/’25 in het amateurvoetbal de regel aangescherpt die stelt dat alleen een aanvoerder tijdens een wedstrijd nog met een scheidsrechter in discussie mag gaan over een genomen beslissing. Daarnaast werd bij de amateurs afgelopen seizoen al een algemene bestuursmaatregel ingevoerd die scheidsrechters verder in bescherming neemt. Bij een incident waarbij een scheidsrechter belaagd wordt, volgt er automatische uitsluiting van twee weken uit de competitie voor het betrokken team of de betrokken teams. Van de betreffende verenigingen wordt vervolgens verwacht dat zij een plan van aanpak presenteren waarmee ze dit soort incidenten in de toekomst willen voorkomen. De maatregel werd in het seizoen 2023/’24 in totaal 89 keer opgelegd en is voor het seizoen 2024/’25 aangescherpt, zodat overtredende teams sneller in beeld komen.