Alleen aanvoerders in gesprek met scheidsrechters

Geplaatst op: woensdag 31 juli 2024 om 19:45.

Vanaf het nieuwe seizoen heeft de KNVB besloten dat alleen aanvoerders nog in gesprek mogen met de scheidsrechter. Dat geldt voor het gehele amateurvoetbal, de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

De KNVB heeft dit besloten na goede ervaringen op het EK in Duitsland en het olympisch voetbaltoernooi, waar deze regel al gold. Volgens de voetbalbond, de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stimuleert de nieuwe regel de sportiviteit op de voetbalvelden.

“Sportiviteit en respect zijn belangrijke kernwaarden van het voetbal”, schrijft de KNVB in een verklaring “Om sportiviteit en respect te verbeteren op en rondom het voetbalveld kan een betere samenwerking tussen scheidsrechters en aanvoerders helpen.”

Toelichting
Er komt een intensievere samenwerking tussen aanvoerders en scheidsrechters. Concreet betekent dit:

  • De scheidsrechter geeft tijdens de wedstrijden aan de aanvoerder(s) waar nodig een toelichting op belangrijke beslissingen;
  • De aanvoerder neemt de verantwoordelijkheid door de teamgenoten weg te sturen bij de scheidsrechter;
  • Elke teamgenoot die deze instructies negeert en de scheidsrechter onheus benadert, zich niet respectvol gedraagt of protesteert, ontvangt een gele kaart.
  • Als de aanvoerder de keeper is, moet het team één veldspeler aanwijzen die deze rol op zich zal nemen wanneer de keeper zich niet dichtbij de scheidsrechter bevindt.

Voor de lagere klasses geeft dat een probleem gezien de wedstrijden vaak worden geleid door een clubscheidsrechter. De KNVB komt later met een gedetailleerde uitwerking voor regels van wedstrijden die worden geleid door clubscheidsrechters.